Szacunek do jedzenia

Życie na Ziemi jest niesprawiedliwe, kiedy jedni umierają z głodu, inni wyrzucają nadmiar jedzenia do śmietnika –  ponad 1,5 mld ton rocznie.
W Warszawie działają  Jadłodajnie dla ubogich,  gdzie liczy się każda kromka chleba.

Jedna z nich powstała przy Urzędzie Dzielnicowym Żoliborz,  w ramach budżetu partycypacyjnego na rok 2018.

Tam też wypatrzyłam lodówkę, w której każdy może zostawić zbywające jedzenie,  spełniając określone warunki.

Idea nieodpłatnego dzielenie się jedzeniem – Foodsharing powstała z inicjatywy  Raphaela FellmeraPrzywędrowała do nas z Niemiec w roku 2016Pierwsza w Polsce Jadłodzielnia powstała w Śródmieściu Warszawy.

M.

Reklamy

13 uwag do wpisu “Szacunek do jedzenia

  1. Piękna idea. Dziękuję, że o tym napisałaś.
    Ciekawa jestem czy wiele osób bierze ją sobie do serca.

    P.S. Tak się składa że tuz obok drzwi do mojego mieszkania sa drzwi do zsypu. Jakoś dziwnie często dziś od samego rana te drzwi otwierają się i zamykają….
    Ludzie nie lubią wysilać się ani fizycznie ani umysłowo… a do zsypu mają bardzo blisko…

    Polubione przez 1 osoba

  2. Ultra

    Trzeba o tym pisać, nagłaśniać, uświadamiać. W czasopismach same dziunie znane z tego, że pierś im wypada, więc miejsca ani chęci nie ma, by zająć się tymi ważnymi sprawami.
    Dobrze, że znalazł się ktoś rozsądny, który i mnie uświadomił, że można w woreczkach z napisem podrzucić żywność na klamkę. Genialnie proste i bez wysiłku.
    Serdecznie pozdrawiam

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s